Mt Kenya Black 2024
Prostředí - zahrady se nachází vysoko na svazích nejvyšší hory Keni - Mt. Kenya. Čaj se pěstuje v rozmezích 2000- 2400 m.n.m., což z něj činí velikána i mezi vysokohorskými čaji, jsou totiž jedny z nejvýš položených na světě. Mount Kenya je vulkanického původu, půda je hodně mineralizovaná a proto se dobře hodí pro pěstování čaje a dává mu výraznou chuť. Na zahrady navazuje národní rezervace, takže okolí je ekologicky příznivé. A má to svůj poetickou rovinu. Čajovníky kopírují cca v metrové výšce svah a najednou “naráží” do přílivové vlny pralesa s cca 40-50 metrovými velikány, ze kterých vylétávají hejna ptáků a motýlů.
Produkce - vybral jsem si tuto zahradu, protože je obhospodařována družstvem složených z malých pěstitelů (small holders). Jedná se o velké družstvo (přes 4000 družstevníků), což mu dává ekonomickou sílu a umožňuje vytvářet např. sociální programy, vést vlastní školy a poskytovat lékařskou péči. Získaný kapitál není vyvedený ven, ale vrací se zpátky do komunity.
Družstvo je členem rainforest alliance - což znamená, že se zavázalo nevykupovat dřevo z pralesa (čaj se suší pomocí pálení dřeva), ale dedikovalo část svých pozemků k pěstování dřevin na podpal.
Čaj má výraznou hutnou ovocnou chuť, která má rozsah od sušených jahod po citrusové plody. Dává jiskrnou čistou barvu nálevu. Domácí si jej připravují jako “nutriční” nápoj, proto do něj přidávají plnotučné mléko (půl na půl s vodou) a několik lžiček cukru. Já jsem tomuto způsobu nepřivykl a preferuji na ráno lehký nápoj (3xlžičky čaje zalít půl litrem vroucí vody a nechat max. 3 minuty luhovat), odpoledny si připravuji silnější nálev 5g čaje na 200 ml vroucí vody s 3-4minutovým luhováním.
Popis produktu není dostupný
Kategorie: | Černé čaje |
---|---|
Hmotnost: | 1 kg |